Sfaturi înainte de a începe

Poate, studiul serios şi regulat al Bibliei nu îţi este familiar, de aceea aceste sfaturi sunt concepute a-ţi ajuta în acest sens. Ele au fost încercate şi testate de aceea ţi le recomandăm cu cea mai mare căldură.

 

PREGĂTIREA PENTRU STUDIU:

 

  1. REZERVĂ-ŢI TIMP pentru studiul personal atunci când nu eşti deranjat. Aranjează ca acest timp să nu fie prea lung. Zece sau cincisprezece minute bine întrebuinţate fac mai mult decât zece ore când nu te poţi concentra pe deplin.
  2. RUGĂCIUNEA. Biblia este cartea lui Dumnezeu, scrisă de oameni inspiraţi de Duhul Sfânt. Pentru a înţelege Biblia noi trebuie să avem cu noi Duhul Sfânt care ne va învăţa toate lucrurile şi ne va conduce în tot adevărul. Rugăciunea este o pregătire necesară înainte de a deschide Biblia. Fără conducerea Duhului Sfânt vei vedea doar cuvinte, fapte, întâmplări, doar bucăţica de literatură antică, nimic care să atingă inima ta şi să te conducă la o cunoaştere a adevărului.
  3. O CONŞTIINŢĂ CURATĂ. Duhul Sfânt nu poate veni să te ajute dacă tu nu eşti în pace cu Dumnezeu. Dacă există vreun sentiment negativ între tine şi o altă persoană, ori există ceva ce trebuie aranjat, rezolvă situaţia înainte de studiu. Cu pace în sufletul tău, cuvintele vor deveni vii şi vei descoperi lucruri pe care nu le-ai realizat înainte.
  4. APĂ. Nu zâmbi – este adevărat! Corpurile noastre au o mare cantitate de apă, şi dacă cantitatea ei nu este la un nivel optim, nu vei putea gândi destul de clar pentru a putea înţelege ceea ce îţi spune Dumnezeu. De aceea i‑aţi un pahar mare cu apă sau suc de fructe şi bea în timp ce citeşti. O băutură simplă şi curată se potriveşte cu cuvintele curate pe care le citeşti.

ÎNCEPEREA LECŢIEI:

 

  1. REVIZUIEŞTE PE SCURT LECŢIILE ANTERIOARE. Făcând aceasta, îţi vei aminti ce ai învăţat deja, astfel vei fi gata pentru pasul următor. Aceste serii de lecţii, te vor îndruma pe calea adevărului astfel este important să vedem cum diferitele părţi ale adevărului se leagă între ele.
  2. CITEŞTE INTRODUCEREA LECŢIEI. Aceasta leagă lecţia de lucrurile studiate anterior şi îţi dă un context al celor pe care le vei studia în continuare.
  3. GĂSIREA VERSETELOR. Foloseşte „Cuprinsul” de la începutul Bibliei pentru a găsi cărţile ei. Vei vedea că cele 66 de cărţi sunt împărţite în Vechiul şi Noul Testament când găseşti numele cărţii pe care o cauţi, vei găsi un număr de pagină care corespunde cu prima pagină a cărţii respective. O problemă des întâlnită este că Noul Testament conţine patru cărţi numite „Ioan”. Evanghelia după Ioan este a patra carte a Noului Testament, iar aproape de sfârşitul Bibliei se găsesc trei scrisori scurte scrise de Ioan intitulate: 1 Ioan; 2 Ioan şi 3 Ioan.
  4. CITEŞTE FIECARE VERSET. Poate eşti tentat să gândeşti că şti deja răspunsul la întrebare, dar acesta nu este un test al cunoştinţelor tale. Este un studiu Biblic. Mulţi din cei care studiază au constatat că răspunsul pe care au crezut că-l cunosc era cu totul diferit de cel găsit în Cuvântul lui Dumnezeu când au verificat.
  5. PORŢIUNI MICI. Noi nu dorim să faci indigestie spirituală! Studiază numai atât cât poţi înţelege. Dacă încerci să studiezi prea mult dintr‑o dată, nu îţi vei mai aminti ce ai citit.
  6. SUBLINIEREA VERSETELOR. Mulţi oameni fac aceasta pentru a-i ajuta în găsirea şi memorarea versetelor importante. Unii subliniază fiecare verset din lecţie. Făcând aceasta veţi face citirea Bibliei personală şi mai folositoare în viitor. Este o idee bună a încerca memorarea promisiunilor importante ale Bibliei.
  7. TERMINĂ CU RUGĂCIUNE. Cere-i lui Dumnezeu să te ajute să îţi aduci aminte ceea ce ţi-a arătat. Cere-I de asemenea să te ajute să aplici studiul în viaţa de fiecare zi. În acest fel, El îţi va aminti cuvintele pe care le-ai studiat în timp ce îţi faci datoria zilnică. El te va încuraja şi conduce. Lui Dumnezeu îi place Să-i vorbeşti despre ce ai învăţat şi apreciat din Cuvântul Său.

 

Dumnezeu sã te binecuvânteze în studiu!!