04 Cauza actualei crize mondiale

Există crize în toate domeniile. Naţiunile sunt în criză: sunt războaie în Orientul Mijlociu, lupte în America Centrală, tulburări în Africa, nesiguranţă pe străzi (furturi, violenţă, delicvenţă juvenilă, etc.). De asemenea, sunt crize în lumea financiară: inflaţie, scumpete, mizerie, foamete şi şomaj. Datoria externă sufocă economia Lumii a Treia.

În plus, şi în natură se observă crize: cutremure de pământ, inundaţii, secete, tornade, îngheţuri sau mari valuri de căldură.

Crize în cămin şi în familie: în SUA sunt 6500 de divorţuri pe zi, mai mult de un milion pe an. Dintre femeile între 30 şi 40 de ani divorţează 6 din 10 sau exprimat în procentaj 60%. În Franţa, unul din două mariaje termină în divorţ.

Sănătatea mondială este ameninţată: SIDA se extinde vertiginos făcând zeci de mii de victime iar în curând vor fi milioane.

Toate acestea arată că ceva se întâmplă… Dar ce…?

 1. Datorită acestei situaţii, de ce suferă lumea? Luca 21:25-26. De frică.

De ce toate acestea? Ce ne avertizează toate aceste întâmplări, aceste schimbări, această criză?

 1. Ce întrebare au pus ucenicii din timpul lui Isus? Matei 24:3 Care vor fi semnele venirii Lui şi a sfârşitului lumii.

 

SEMNE ALE SFÂRŞITULUI LUMII

Nimeni nu ştie nici ziua şi nici ora venirii lui Isus (Matei 24:36), vor avea loc anumite semne caracteristice ale timpului revenirii Sale. Frica menţionată este unul din aceste semne ale timpului sfârşitului.

 1. Ce se va produce între naţiuni? Matei 24:6-7. Războaie şi veşti de războaie.

Întotdeauna au fost războaie, dar nu războaie mondiale. Acestea au avut loc recent în acest secol. Există o nestăvilită carieră militară. Naţiuni mici se întăresc. (Ioel 3:10) Armamentele nucleare acumulate pot distruge de mai bine de 50 de ori planeta noastră fără a menţiona periculoasele arme chimice.

 1. Cu toate acestea: Ce fel de acorduri se semnează?

1 Tesaloniceni 5:3 (Ieremia 6:14) Acorduri de pace.

 1. Cum va fi starea de sănătate a omului, animalelor şi plantelor? Matei 24:7 u.p. Vor fi epidemii.

Omul modern este pe zi ce trece tot mai bolnav. Cancer, SIDA, infarcte sunt epidemiile moderne. Animalele sunt hrănite artificial, iar legumele sunt tratate cu insecticide, pesticide şi alte chimicale pentru ca să producă ceva.

 1. Ce spune Biblia despre contaminarea naturii? Isaia 24:4-5,7. S-a îmbolnăvit, a decăzut, pământul s-a contaminat…
 2. În acest timp, de ce vor suferi milioane de săraci? Matei 24:7 De foame.

ONU informează că 2/3 din omenire nu se alimentează bine şi că 12 milioane de copii mor anual înainte de a împlini un an. Datoria externă a Lumii a Treia agravează problema, iar inflaţia ameninţă cu asfixierea economiei multor ţări.

 1. Ce semne vor mai fi? Luca 21:11 Cutremure de pământ.

In acest secol, conform statisticilor, au avut loc 127000 de cutremure de pământ. Cu 8500 de ori mai mult decât în primul secol şi de 31 de ori suma celorlalte. Numărul morţilor din cutremure în acest secol este de zece ori mai mare de cât în secolele anterioare.

 1. Ce se va întâmpla cu ştiinţa din vremea sfârşitului? Daniel 12:4 Va creşte.

80% din descoperiri s-au făcut în ultimele decade. 90% din oamenii de ştiinţă încă trăiesc. “Vor alerga într-o parte şi în alta…” ne vorbeşte despre agitata viaţă modernă şi despre rapiditatea cu care se mişcă omul în zilele noastre.

 1. Ce probleme vor fi în lumea muncii? Iacov 5:1-5 Lupte între bogatul care abuză şi muncitor. Greve.
 2. Iubirea de plăcere, sexul, violenţa şi corupţia, cu ce timp se aseamănă? Luca 17:26-30 (Genesa 6:11) Cu timpul potopului şi cu Sodoma.

Pentru marea majoritate apetitul s-a transformat într-un zeu. Adulterul, divorţurile, violurile predomină în programele TV şi în viaţa reală. Păcatul Sodomei (homosexualitatea şi promiscuitatea) au crescut îngrijorător şi îşi arată consecinţele (SIDA).

Criminalitatea a crescut cu 900% în ultimii zece ani.

 1. Care vor fi semnele din lumea socială? 2 Timotei 3:1-4. Egoism, avariţie, neascultarea de părinţi…

Va fi lipsă de dragoste (Matei 24:12).

 1. Ce semne se vor vedea în lumea religioasă?

2 Timotei 3:5 O formă de evlavie.

2 Timotei 4:3-4 Doctrine false.

Matei 24:5,11,24 Minuni false.

Luca 18:8 Lipsă de credinţă.

2 Petru 3:3,4 Batjocoritori.

Matei 24:14 Evanghelia va fi predicată la toată lumea.

 

CONCLUZIE

 1. Ce semnifică toate aceste semne? Luca 21:28-31 Că împărăţia lui Dumnezeu este aproape.
 2. În acest timp solemn la ce ne cheamă Dumnezeu? Luca 21:34-36. Să luăm seama la noi înşine, să avem grijă de noi, să veghem, să ne rugăm şi să fim gata.

Următoarea temă:Va fi lumea distrusă de un război nuclear?

Milioane de oameni trăiesc cu frica unui război nuclear. În ciuda tratatelor încheiate între marile puteri în vederea reducerii armelor strategice, sunt acumulate atâtea bombe atomice care pot distruge de multe ori planeta noastră.

Va fi o exterminare universală? Se va ajunge să se folosească în mod masiv? Ce ne descopere Apocalipsa? Ce descopere Dumnezeu în Biblie?